Syksy on täällä ja heijastimia tarvitaan. Näkyminen on niin tärkeää!

Liikenneturvan tutkimuksen mukaan vain puolet liikkuvista ihmisistä käyttää heijastinta. Yleisin syy tähän on unohdus, joten käytä itse ja muistuta sinäkin heijastimien käytöstä!

Liikkuessa työ- ja vapaa-ajalla heijastin on halpa henkivakuutus. Tähän kannattaa iltojen pimetessä kiinnittää erityisesti huomiota. Heijastimia kannattaa uusia säännöllisin väliajoin ja niitä voi olla käytössä useammassa eri kohdassa.

Sen lisäksi että kauden alussa uusii heijastimia, kannattaa kiinnittää huomiota myös heijastimen laatuun. Kun heijastimella on CE-merkintä se täyttää sille asetetut vaatimukset. Myös vanha jo CE-merkinnällä oleva ”hyväksytty tuote” saattaa olla kulunut ja ei enää täytä sille asetettua tehtävää. Tämän voi testata itse vaikka taskulampulla. Varmimman tuloksen saa kun vertaa nykyistä heijastinta käyttämättömään CE-hyväksyttyyn heijastimeen.

Jalankulkijan heijastin näkyy jopa 350 metrin etäisyydeltä, kun taas vastaavasti henkilö ilman heijastinta näkyy alle 50 metrin päähän. Vaikka kaupungissa 50 metriä saattaa kuulostaa tarpeeksi pitkältä etäisyydeltä, on kuitenkin hyvä muistaa että myös häiriötekijöitä on paljon enemmän. Ja tämähän on tiukan paikan tullen lyhyt matka missä tahansa.

Jalankulkija voi kiinnittää useamman heijastimen, kannattaa pelata varman päälle!

Näkyvin paikka heijastimelle on noin polven korkeudella, jossa heijastin saa paljon liikettä. Sen lisäksi heijastimen voi laittaa esim. laukun kahvaan, takin rintaan, vetoketjun vetimeen, nilkkaan tai ranteeseen. Jos haluaa välttää hakaneulan reikiä voi valita esim. papukaijakoukullisen tai magneettisen heijastimen.

Lenkkeilijä tai pyöräilijä​ voi kiinnittää nilkkoihin jousiheijastimet jolloin pyörivä liike näkyy autoilijoille. Jousiheijastimia voi kätevästi kiinnittää myös pyörän eteen ja taakse.
Monikäyttöisen heijastinliivin lisäksi on olemassa myös kätevä heijastinhiha ja hillitymmät heijastinvaljaat.

Erilaisia malleja on paljon suositun pehmeän heijastimen ja kovan prismaheijastimen lisäksi.

Kun käytät heijastimia varmista siis vielä että:
1. Heijastin on CE-hyväksytty
2. Heijastin on laitettu mahdollisimman näkyvään paikkaan.
3. Heijastin on uuden kauden alkaessa vielä toimiva ja vaihdettu tarvittaessa uuteen

Turvallista ja tunnelmallista syksyä!